Asi najznámejší kulinársky výrobok z Vorarlbergu je syr a všetko, čo nejakým spôsobom súvisí s mliekom. „Hviezdou“ medzi všetkými syrmi je horský syr „Bergkäse“. Je to tvrdý syr, ktorý sa ponúka v rôznych stupňoch zrelosti.
Ak je mladý, približne 6-mesačný, má jemnú chuť a relatívne jemnú konzistenciu. S pribúdajúcim vekom - kúpiť sa dajú zväčša 1 až maximálne 2-ročné syry - je jeho chuť intenzívnejšia a jeho konzistencia podobná parmezánu. Čím je Bergkäse korenistejší, tým chutnejšie sú typické vorarlbergské syrové cestoviny Käsespätzle (alebo Käsknöpfle).
Ak sa však pokúsite nájsť recept, rýchlo si uvedomíte, že skoro každá kuchárka vo Vorarlbergu (alebo dokonca v celom Rakúsku) má na ne ten ultimatívny a jedinečne pravý recept. Niektoré nedajú dopustiť na 3 rôzne druhy syra, iné používajú namiesto vody mlieko, iné to celé zjemňujú pažítkou a mohli by sme vymenovávať ešte veľmi dlho. Tu Vám predstavíme zlatú strednú cestu... dalo by sa povedať, zlaté Käsespätzle.
Prísady pre 4 porcie:
• 500 g múky
• 250 ml vody (prípadne mlieka)
• 4 vajcia
• 1 ČL soli
• 2 cibule
• 250 g strúhaného syra
(odporúčané druhy: horský syr Bergkäse, Räskäse, ementál alebo gouda, parmezán)
• 80 g masla
• biele korenie
• muškátový orech
Doba prípravy:cca 20 minút
Príprava:
Múku, vodu (prípadne plnotučné mlieko), vajcia, muškátový orech a soľ dáme do misy a mixérom rýchlo spracujeme na cesto (cca za 5 minút). Všetky recepty majú spoločné, že husté cesto sa má miešať dovtedy, kým nezačnú vznikať bubliny.
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu (dať variť skôr, ak varíme pre viac ľudí), pridáme štipku soli a cesto na spätzle hádžeme do vriacej vody cez sitko na spätzle. Slíže necháme krátko zovrieť, akonáhle vyplávajú na povrch, sú uvarené. Na záver ich precedíme a schladíme studenou vodou.
Na panvici usmažíme krúžky cibule do zlatohneda. Pridáme spätzle a zmiešame s cca 250 g syra.