Je to nenapodobiteľnou arómou a chuťou alebo tým, že tekvicový olej je stopercentne prírodný? Milovníci si každopádne vždy nakúpia hneď zopár fliaš. Tradične sa táto štajerská špecialita používa k príprave najrôznejších šalátov, hodí sa však výborne k zjemneniu iných jedál, ako napríklad polievok, cestovín, omáčok, ryže a nátierok.
Teraz Vám naservírujeme kľúč ku klasickej krémovej tekvicovej polievke.
Prísady pre 4 osoby:
• 400 g tekvicovej dužiny
• 1 stredne veľká cibuľa
• 1 nastrúhaná mrkva
• 2 PL múky
• trochu slnečnicového oleja
• 1 l hovädzieho vývaru
• soľ
• biele korenie
• 1 štipku mletej rasce
• 1/8 l smotany na šľahanie
• cca 3 PL crème fraîche
• 1 PL jablčného octu
Na dekoráciu:
• 1 PL smotany
• trochu tekvicového oleja
Na smažené žemľové kúsky:
• 1 žemľa z predošlého dňa
• 1 vajce
• 1 PL mlieka
• 1 PL masla
Príprava:
Tekvicu ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na horúcom oleji speníme cibuľku, pridáme nastrúhanú mrkvu a tekvicu, krátko osmažíme a posypeme múkou.
Tekvicu dobre premiešame, zalejeme hovädzím vývarom, osolíme a okoreníme a ochutíme rascou. Polievku necháme tak dlho vrieť, kým tekvica nezmäkne. Polievku premixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme cez sitko. Ochutíme šľahačkou, crème fraîche a jablčným octom.
Žemľu nakrájame na 8 kúskov. Vajce vyšľaháme s trochou mlieka. Kúsky žemle namočíme vo vajci a z obidvoch strán osmažíme na masle. Polievku servírujeme so smotanou a niekoľkými kvapkami tekvicového oleja. Kúsky žemle servírujeme zvlášť.