Dnes je: 09.08.2022 | meniny má Ľubomíra  
    
 

Viedenská „šnicľa“ so zemiakovým šalátom – špecialita

Vedeli ste, že prapôvodným dôvodom „technológie“ vyprážania v trojobale bolo zlato? Nie? Tak Vám zacitujeme z kulinárskeho almanachu: „Tí, čo si to mohli v Lombardii 15. a 16. storočia dovoliť, nechávali svoje jedlo obkladať lístkovým zlatom...

Zlato sa považovalo vtedy za liek. Takýto márnotratný luxus sa začal presadzovať do takej miery, že to musela benátska správa v roku 1514 napokon zakázať. Pri hľadaní aspoň optickej náhrady sa dospelo napokon k trojobalu". A toto - dnes pre Rakúšanov príznačné jedlo - sa zachovalo v rovnakej podobe podnes: „zlatistý, tenučký a cez okraje taniera vykúkajúci rezeň". V Rakúsku sa „povinne" pripravuje z teľaciny.

 

Suroviny pre 4 osoby:
• 4 teľacie rezne/ 200 g (zo šálu teľacieho stehna)
• na obaľovanie: múka, vajce, žemľová strúhanka
• soľ
• na vypráženie: bravčová masť alebo olej

Šalát:
• 300 g rohlíkových šalátových zemiakov (alebo iného druhu, ktorý sa nerozvarí)
• 1 červená cibuľa
• soľ, korenie, cukor
• vínny ocot
• olej (najlepšie z tekvicových jadier)
• 1 čaj. lyž. estragónovej horčice
• 1 zväzok pažítky

Príprava:trvá 45 minút (časovo skôr náročné)

Postup:
Rezne je potrebné naklepať skutočne natenko a osoliť ich. Obaliť z oboch strán najprv v múke, zbytočnú múku „oklepkať" vykúpať v rozšľahanom vajíčku a napokon odtečené „otočiť" v strúhanke. Napokon vypražiť do zlata v dostatočnom množstve bravčovej masti alebo oleja. Upozornenie: rezne musia v tuku doslova plávať a panvicou treba občas potriasť, aby tuk i rezeň zostali „v pohybe". Tak sa obal na mäse „prevzdušní" a rezeň získa želaný vlnitý vzhľad. Dôležitá poznámka: pri obracaní do rezňa v žiadnom prípade nepichajte vidličkou!

Rezne sa však dajú pripraviť aj v rúre: napanírované rezne (múka, vajce, strúhanka) ponorte obalené do oleja a potom ich uložte do rúry na plech (použite savý papier na pečenie - nie je povinné, ale vhodné!) a v rúre s horným a dolným nastavovaním upečte pri teplote cca 180° C (pokým sú hotové = získajú želanú zlatú farbu). V teplovzdušnej rúre a na viacerých plechoch pri teplote 160° C. Výhodou je, že zvládnete všetky rezne naraz.

Po upražení odstráňte kuchynskými papierovými uterkami prebytočný tuk a servírujte.

Šalát- ošúpte cibuľu, nakrájajte ju nadrobno. Umyté neošúpané zemiaky uvarte v osolenej vode (v závislosti od veľkosti zemiakov trvá cca 30 minút). Ošúpané uvarené zemiaky nakrájajte kým sú teplé na kolieska. Zalejte marinádou z vínneho octu, oleja, cukru, horčice, soli, čierneho korenia a cibule a dochuťte. Zemiakový šalát by nemal mať príliš tekutú ale ani príluš hustú konzistenciu.


29.12.2010 | Admin   |  diskusia na fóre  

   Ohodnoťte prosím článok:
Vyplňte Vašu email adresu, v opačnom prípade nebudeme vedieť spätný kontakt realizovať.
  Hodnotenie článku je nasledovné:
    1. Nespokojný (nenašiel(a) som, čo som hľadal(a))
    2. Čiastočne spokojný(á) (našiel(a) som minimum požadovaných informácií)
    3. Spokojný(á)
    4. Veľmi sposkojný(á)
    5. Vynikajúce, dozvedel(a) som sa viac, ako som očakával(a)

  
   Vaša pripomienka / požiadavka
  Email adresa    
  Text správy   

Tirolské slaninové knedle   |   Domáca polievka s palacinkovými zvitkami – Frittatensuppe



   Preklad
 
 
   

   Novinky
 
Výpis z SVA - vysvetlenie položiek

Výpis z SVA
Erklärungen zum Kontoauszug M/YYYY

V článku sú popísané jednotlivé položky s ich významom v Slovenskom jazyku.
05.01.2012 | Admin  |  Viac  
Pripoistenie v prípade choroby

O pripoistenie môžete požiadať osobne alebo písomne na SVA do 60 roku života. Nadobúda účinnosť k prvému dňu mesiaca po doručení žiadosti. Nárok na poberanie dávky z tohto pripoistenia vznikne po 6 mesiacoch od vzniku pripoistenia, ale v prípade úrazu táto čakacia doba neplatí. Výška mesačného poistného je 2,5% z vymeriavacieho základu čo činí  okolo 15,-€ mesačne.

31.03.2011 | Admin  |  Viac  
Dôchodkové zabezpečenie

Opatrovateľky, ktoré sú zdravotne poistené, sú povinné  platiť príspevky na dôchodkové zabezpečenie samostatne zárobkovo činných osôb. Výška poistného je 1,53 % z predbežného vymeriavacieho základu v zdravotnom poistení. Toto poistné predpisuje a vyberá poisťovňa SVA. SVA prevádza tieto príspevky na dôchodkovú správcovskú spoločnosť, ktorú si vybral poistenec. Ak si opatrovateľka túto správcovskú spoločnosť nevyberie, bude jej automaticky niektorá pridelená.

31.03.2011 | Admin  |  Viac  
 


   Facebook
 
 
 

 Počet návštev: counter

 

   Odkazy
 
   Finanzamt - finančný úrad

  SVA - Sozialversicherung der gewerblichen Wirtschaft

  WKO - hospodárska komora

  WKO - Gründerservice - informačný servis WKO pre podnikateľské subjekty

  HELP.gv.at - Občiansky informačný servis, formuláre ...

  Mein Finanzamt - Hľadám finančný úrad

  Bundessozialamt - spolkový sociálny úrad


Daňové poradenstvo:

  Steuerberater nach Bundesland
  Burgenland
  Niederoesterreich
  Salzburg
  Tirol
  Wien
  Kaernten
  Oberoesterreich
  Steiermark
  Vorarlberg
  
 


   Počasie
  iMeteo.sk  
   
      základné info   opatrovanie   administratíva   recepty   ostatné
   
      Založenie živnosti     Ako sa vedie domáca kniha - Haushaltsbuch     SVA a odvody     Recepty     Kalendár
        Pozastavenie živnosti     Ako splnať záväzky a dokumentovať vykonané činnosti     Pripoistenie v prípade choroby     Pre diabetikov     Finanzamt
        Stornovanie živnosti     Opatrovateľka ochorie     Rodinné prídavky     Diéty     Formuláre
        Spustenie pozastavenej živnosti     Opatrovaná osoba umrie     Dávky v materstve
        Prehlasovanie Standortu     Opatrovaná osoba ide do Heimu     Penzijné poistenie
        Prihlásenie k vedľajšiemu pobytu     Opatrovaná osoba ochorie     Dôchodkové zabezpečenie
        Odhlásenie z vedľajšieho pobytu     Opatrovaná osoba sa nachádza v núdzi     WKO a poplatky
        Povinnosti a práva opatrovateľky     Čo sa stane v prípade nehody, choroby, neprítomnosti     Dane a daňové priznanie
 
  
Feedback
  
Ak chcete aby sme Vás spätne kontaktovali, prosím vyplnte polia označené hviezdičkou * . V opačnom prípade nebudeme vedieť spätný kontakt realizovať. Zadávajte Vašu emailovú adresu, nakoľko z technického hľadiska nie je možné, aby sme Vás spätne kontaktovali telefonicky.
   Personálne údaje
  Meno *   
  Kontakt *   
   Otázka / Informácia
  Text informácie   
  Odpíšte znaky z obrázku   

Obnoviť obrázok